2.Saros Bölgesi Ekonomi Zirvesi-Yılmaz Parlar

  Saros Bölgesi Ekonomi Zirvesi

Keşan, Enez ve İpsala (Saros) bölgesinin ekonomik analizini yapmak, turizm potansiyelinin arttırılması için gerekenleri konuşmak ve tarım sektörüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen, ''2. Saros Ekonomi Zirvesinde, bölge ekonomisi ve turizmine katkı sağlaması düşünülen Enez Deniz Gümrük Kapısı zirvenin temelini oluşturdu.



“Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor'' toplantıları kapsamında Edirne İş İnsanları Derneği 29-30-31 Ekim 2021 tarihlerinde, Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptığı Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile işbirliğiyle Saros Bölgesi Ekonomi Zirvesinin 2.ncisini düzenlediler. 



Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, zirvede yaptığı konuşmasında; Enez Deniz Gümrük Kapısı'nın ilçe ve bölgeye büyük katkı sağlayacağını söyledi. 



Gerçekdende ülke ekonomisinin gelişmesi için limanların önemi son derece yüksektir. Modern bir liman,çeşitli ulaşım türlerini birbirine bağlayan önemli bir ulaşım merkezidir. 



Liman faaliyeti, devlet ekonomisinin gelişiminin stratejik bir yönüdür ve devletin işleyişindeki kilit bağlantılardan biridir Liman, denizciliğin gelişimi ile ayrılmaz ve tarihsel olarak bağlantılıdır ve hizmet vermeye yönelik bir yapı kompleksidir. 



Bu nedenle Enez Deniz Gümrük Kapısı bölge ekonomisinin gelişimi için büyük stratejik öneme sahip olup, ticaret ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılamalıdır. 

Keşan ve Enez Belediye başkanlarıda zaten zirvede yaptıkları konuşmalarda yüksek standartlı yolları dile getirdiler. Kuruluşlarının gelişimi büyük ölçüde ulaşım kompleksinin durumuna bağlıdır.


 

Zirveye, EGİAD Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurul Başkanı Hakan İnci, Enez Belediye Başkanı Özkan Gönenç, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Enez Kaymakamı Şükrü  Alperen Göktaş, Bir kısım Ekonomi Derneği Gazetecileri ve Edirne İş İnsanları Derneği üyeleri katıldılar.



EGİAD Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurul Başkanı Hakan İnci, Enez Belediye Başkanı Özkan Gönenç, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Enez Kaymakamı Şükrü  Alperen Göktaş’ın, Açılış konuşmaları sonrası;


Saros Bölgesi Tarımsal Kalkınma Panelinin Çetin Ünsalan Moderatörlüğünde Trakya Üniversitesi Genetik ve Biomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya Trakyanının tarımsal alanı hakkında bilgiler verdi.



Saros Bölgesi Turizm Kalkınma Panelinde Moderatör EGD Başkanı Celal Toprak zirvenin önemine paylaşılan bilgilerin değerine vurgu yaparak bu tür toplantıları  benimsediklerini dile getirdi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, EGİAD Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurul Başkanı Hakan İnci panelin konuşmacılarıydı.



Zirve ikinci gününde panel İstanbul Üniversitesi Enez Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.

Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurul Başkanı  Hakan İnci ve Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurul Üyesi ve Ekonomi Gazeteciler Derneği Edirne Temsilcisi Nevser Eraslan konuşmacıydılar. 



Belediye Başkanları ve Kaymakam ikinci gündeki konuşmalarında Edirne'de, kara ve demir yolu gümrük kapılarının ardından Enez ilçesinde yapılan deniz gümrük kapısının ülke ekonomisine ve turizme önemli ölçüde katkı sağlaması beklendiğini söylediler. 


Edirne'nin yerel kaynaklarıyla yaklaşık 8 milyon lira civarında maliyetle, hayata geçecek proje ebatları 130 metre uzunluk ve 45 metre genişlik 8 metre derinlik şeklinde olacak şekilde çalışmaların sürdüğünü ifade etdiler. 



Ekonomi Gazeteciler ayrıca Bölgedeki Çeltik ve peynir fabrikalarını gezdiler. Ürün aşamalarını yeni teknolojik makinelerin çalışmalarını yerinde gördüler. Tarihi Enez kalesi gezildi arkeolojik ekibi ilgililerinden tarihi ve buluntular hakkında bilgiler aldılar


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder