Midyat Festival Perde Arkası-Yılmaz Parlar

Midyat Festival Perde Arkası

Festivaller Proliferatif mi yoksa gelişen mi?

2. düzenlenen festivalde, hedef Midyat yaratıcıların çok yönlü yeteneklerini keşfetmek ve vurgulamak ve tarihsel olarak yine yöreye ve tüm topluma kazandırmak.




Festival boyunca, yerel toplumun sahip olduğu işletmelerin yanı sıra çeşitli kültürel ifadelerini gösteren aktivasyon içeren bir zanaat ve gıda pazarına sahip olmayı hedefliyen organizasyon iyi niyetiyle bir festivale imza atdı.





Konfetiyle açılan, görkemli havaii fişek gösterimiyle noktalanan, akşamları zengin repertuarlı her kültürün kendine has özelliklerini içeren müzik şöleninine dönüşen festival, inanılmaz yüksek seviyede katılımıyla halkın yoğun ilgisi, yerinde bir organizasyon olduğunun ve başarısının göstergesiydi.





Sanat festivallerinin değişen rolü, kent turizmi ve kültür politikası

Sanat festivalleri kültür politikasıyla kent turizminde gelişme gösterirken, daha dengeli politika yaklaşımlarına doğru istikametini belirler.




Bu nedenle Midyat Kültür sanat festivali üzerindeki kadim medeniyetlerin zengin mirasını ve kültürel katkılarını onurlandıran bir kutlama oldu. 





Bir dizi neoliberal, kültür öncülüğünde kentsel dönüşüm stratejileri çerçevesinde çerçevelenmiş sanat festivalleri, şimdi şehir turizmi ve kentsel politika yapımcılığının temelini oluşturur.

Bir dizi tutarlı hedef ve politika çerçevesine duyulan ihtiyaç hayati öneme sahiptir. Şehirlerin şehir sanat festivalleri için kapsamlı, bütünleşik politika oluşturma konusunda normatif bir şekilde yer alması arzulanır. Festivallerinin kentsel bağlamlarda kültürel politika ve turizm politikası, hedeflerini nasıl daha ileri götürmesini araştırmak için çeşitli bozulmuş, yozlaşmış literatürü eleştirel bir şekilde gözden geçirmek gerekmektedir.




Sanat festivalleri, daha sürdürülebilir, yıl boyu sürecek, üretken kültürel faaliyetlerin geliştirilmesine doğru atılmış ilk adımdır.





Festivalin geliştrilmesyle birlikde kendine has mimari yapısıyla dünya harikası Mardin ve Midyat böylelikle popüler mimariyle bozulmuş durumda olan dokusunu kazanır umudundayız.

Yürekler acısı çirkin kentleşmeden üzülerek Mardin ve Midyat’da nasibi almış. Umarız ilgililer, önce dur diyerek sonra da çirkin yapıyı iyileştirerek kendine has mimari dokuyu tekrar eskisi gibi kazandırır.




6-8 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşen Midyat Kültür ve Sanat Festivali mahalli davullu zurnalı yürüyüş kortejiyle festival alanına gidilmesi saygı duruşu, istiklal marşıyla başladı.

Festivale katılan Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, 2019 yılının ''Göbeklitepe yılı'' ilan edilmesiyle Şanlıurfa'nın yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde turizm hareketliliğinde büyük artış kaydedildiğini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi, kültürel, doğal ve gastronomik unsurlarının bir bütün halinde yerel ve geleneksel değerler olarak turizmin hizmetine sunulduğunu, bu kapsamda, Mardin ve Midyat'ın zengin tarihi ile kültürel değerleri önemli turistik bir potansiyel olarak öne çıktığını söyledi.




Adalet Bakan Yardımcısı Şaban Yılmaz da taş konakları, kemerli geçitleri, camileri, kiliseleri ve manastırları gibi birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliğinde bulunan Midyat'ta kardeşliği beraberliği sürdürmek için çalışmalıarı ve gayret göstermeleri gerkediğini vurguladı.

Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman göreve başladığında Mardin'in huzura kavuşacağına dair söz verdiğini, huzura kavuştuğunu sürdürmek istediklerini ifade etdi.

Midyat kültürün oluşturduğu standlar protokol tarafından gezildi, bilgi alındı.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder